Klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus

A képzés vezetője: Dr. Kuritárné Dr. Szabó Ildikó egyetemi docens

 • Klinikai és mentálhigiéniai felnőtt szakpszichológus szakirány
 • Klinikai és mentálhigiéniai gyermek és ifjúsági szakpszichológus szakirány

 

A klinikai és mentálhigiéniai szakképzést azoknak az okleveles pszichológusoknak ajánljuk, akik a felnőtt illetve gyermekellátás területén dolgoznak és a képzés során elsajátított magas szintű szakmai ismereteiket az egészségügyi rendszer keretein belül szeretnék kamatoztatni.
A klinikai szakképzés alapot adhat az „Egészségtudományok" Doktori Iskolán belüli tudományos minősítés(PhD) megszerzéséhez.

A klinikai és mentálhigiéniai szakképzés szerkezetét, felépítését és időtartamát az 1998-ban új szervezeti keretekben induló a 11/1998. (XII.11.) EüM. rendelettel meghatározott, 2000-től általánosan bevezetésre kerülő új szakorvosképzési rendszer határozta meg. Jelen szakképzési rendszer rendeleti hátterét a 10/2010 (IX.23.) NEFMI, és 16/2010 (IV.15.) NEFMI rendeletek alkotják.

A képzés időtartama: 4 év

A program 2001 októberétől indult a DE keretében és azóta minden évben fogadja a kilinikai és mentálhigiéniaii szakképzésre jelentkezőket.

A programba belépő jelöltek alapszakvizsgára felkészítő, elméleti blokkokban és gyakorlati keretben történő, folyamatos munkavégzés melletti képzésben vesznek részt.

A képzés elméleti és gyakorlati részből áll: Az elméleti képzés tanulmányi egységekben, modulos szerkezetű témablokkokban valósul meg a képzőhely szervezésében.
A gyakorlati képzés részint akkreditált klinikai gyakorlóhelyeken eltöltött, meghatározott tanulmányi időt, valamint tutoriális konzultációkkal, gyakorlatvezetői segítséggel végzett tanulmányokat (ez az un. bázisintézeti v. bázisgyakorlat), részint adott klinikai feladatok ellenőrzött megvalósítását jelenti.

Az elméleti képzés összóraszáma 400, a gyakorlati képzés 900 (strukturált) vezetett tanulmányi órát foglal magába Ez mindösszesen 1300 képzési órát tesz ki. Szemeszterenként az átlagos képzési óraszám 150.

Törzsképzési program:

 • Pszichopatológia
 • Patopszichológia
 • Pszichoterápia
 • Fejlődéslélektani szempontú klinikai pszichológia
 • Általános és klinikai pszichodiagnosztika
 • Egészségpromóció
 • Egészséglélektan
 • Mentálhigiéné
 • Epidemiológia
 • Klinikai pszichológiai tevékenyég a medicinális szakellátás területén
 • Szupervízió

A program részeként 150 órás önismereti pszichoterápiás képzést is teljesíteni kell kiképző pszichoterapeutánál Ezt a jelöltek egyénileg szervezik meg.

Frissítés dátuma: 2020.05.05.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.