Ismét a legjobbak között!

2016. szeptember 06. - 15:13
Ma hozták nyilvánosságra a QS nemzetközi felsőoktatási rangsorát. A Debreceni Egyetem a külföldi hallgatók számával az első a hazai intézmények összehasonlításában.A lista újdonsága, hogy a tavalyi négy helyett ebben az évben hat magyar felsőoktatási intézmény is bekerült a világ legjobbjai közé. A Szegedi Tudományegyetem az 501-550., az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601-650., a Debreceni Egyetem pedig a 651-700 helyen szerepel. A Budapesti Corvinus Egyetemet, valamint a két „újoncot” - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet - a 701+ helyre rangsorolták.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei 2004 óta készítik a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A lista összeállításakor hat szempontot vesznek figyelembe: a hallgatók aránya (20 %), a munkaadók véleménye (10 %), az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (20 %), az akadémiai szféra megítélése (40 %) és a külföldi oktatók és hallgatók száma (5-5 %).

Ez utóbbiban a hat magyar egyetem közül a Debreceni Egyetem érte el a legelőkelőbb pozíciót (266), ami azt mutatja, évek óta erős az intézmény nemzetközi jelenléte. A Debreceni Egyetemen a vizsgált időszakban 101 ország 4028 külföldi hallgatója tanult. Valamennyi, mind a 14 kar népszerű, de létszámadatait tekintve kimagaslik az Általános Orvostudományi Kar (1880), a Fogorvostudományi Kar (389) és Természettudományi Kar (299).

Népszerűségünk töretlen, hiszen a hamarosan kezdődő 2016/17-es tanévben is több mint 1000 külföldi elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

Sajtóiroda - BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ