Ösztöndíj az egyetem kiválóságainak

2019. augusztus 27. - 11:16
Összesen 292 millió forint ösztöndíjat nyertek a Debreceni Egyetem hallgatói, oktatói és kutatói az Új Nemzeti Kiválóság Program 2019/2020-as tanévre kiírt pályázatain. Emellett az intézmény 117 millió forintot kapott a kutatások támogatására.

Az egyetem 234 nyertes pályázója – alap- és mesterszakos hallgatók, doktoranduszok, doktorjelöltek, oktatók és kutatók – öt vagy tíz hónapon keresztül részesülnek különböző összegű, 50.000-300.000 forint közötti ösztöndíjban a 2019/20-as tanévben, az Új Nemzeti Kiválóság Programban (ÚNKP). A májusban megjelent felhívásra a Debreceni Egyetemről 530-an jelentkeztek, ebből 517 volt a formailag megfelelő, érvényes pályázat. A szakmai bírálatot az alap- és mesterszakos hallgatók esetében a karok, a doktoranduszok és doktorjelöltek esetében pedig a doktori tanácsok, illetve a doktori iskolák végezték.

Az oktatók és kutatók közül csak azok nyerhettek ÚNKP-támogatást, akik Bolyai János Posztdoktori Ösztöndíjban is részesülnek a következő tanévben. A „Tehetséggel fel!” kategóriában azok a fiatalok pályázhattak, akik egyetemi tanulmányaikat 2019. szeptemberében kezdik el és középiskolásként országos tanulmányi versenyek helyezettjei voltak. Az Új Nemzeti Kiválóság Programra benyújtott pályaművekről a végső döntést az Innovációs és Technológiai Minisztérium hozta meg. A Bolyai+ kategória pályázatait júliusban újra megnyitotta a minisztérium, így abban a kategóriában további nyertesek várhatók.

A győztes pályázók ösztöndíján felül az egyetem további 117 millió forintnyi, a kutatások támogatására fordítható támogatásban részesül.

- A személyi ösztöndíjakon felül, azok negyven százalékának megfelelő összegű támogatást is biztosít a minisztérium az egyetem számára. Ez a támogatás az ösztöndíjasok kutatásaira, valamint a felsőoktatási intézmény általános költségeinek (kutatással összefüggő intézményi működési és lebonyolítási költségek, témavezetők díjazása) fedezetére fordítható. Így az egyetem is érdekelt a program minél sikeresebb megvalósításában, minél több tehetséges hallgató és fiatal oktató kiváló teljesítményre ösztönzésében – mondta a hirek.unideb.hu-nak Varga Zsolt tudományos igazgató, az intézmény ÚNKP-koordinátora.

A nyertesek jogi értelemben akkor válnak ösztöndíjassá, ha a hallgatói (alap-, mester-, osztatlan-, doktorandusz), doktorjelölti-, illetve munkavégzésre irányuló jogviszonyukat legkésőbb 2019. szeptember 20-ig igazolják. A szerződéskötési eljárás menetéről valamennyi nyertest személyesen értesíti a Tudományos Igazgatóság.

Sajtóiroda

 

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ