Ismét a legjobbak között!

2019. június 19. - 11:50
A Debreceni Egyetem a külföldi hallgatók számát tekintve továbbra is az első a hazai intézmények között - nyilvánosságra hozták a QS nemzetközi felsőoktatási rangsorát.

A lista – amelyhez 1620 intézmény szolgáltatott adatot - a világ legjobb 1001 egyetemének rangsorát közli. A Debreceni Egyetem megőrizte 601-650. helyét.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei 2004 óta készítik a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A lista összeállításakor hat szempontot vesznek figyelembe: a hallgatók aránya (20 %), a munkaadók véleménye (10 %), az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (20 %), az akadémiai szféra megítélése (40 %), valamint a külföldi oktatók és hallgatók száma (5-5 %).

Ez utóbbi kategóriában – a korábbi eredményhez képest 27 helyet javítva – a Debreceni Egyetem a legjobb a listán szereplő hét hazai egyetem között.

A vizsgált 2018-as évben a Debreceni Egyetem valamennyi, 14 karán tanuló, több mint 100 országból érkező külföldi diák száma meghaladta az 5000-et. Legtöbben az Általános Orvostudományi Kar (2081), Műszaki Kar (678), valamint a Természettudományi és Technológiai Kar (566) hallgatói voltak.

- Fontos az egyetem számára a nemzetközi megmérettetés, és a különböző ranglistákon való minél sikeresebb szereplés, hiszen mindez komoly szakmai visszajelzést nyújt az eddig elért eredményeinkről, az itt folyó oktató- kutató- és tudományos innovációs munka színvonaláról, és természetesen jó hírünket viszi a nagyvilágban – mondta az unideb.hu portálnak Pintér Ákos általános rektorhelyettes.

A Szegedi Tudományegyetem a tavalyi 470. helyén rontva most az 501-510., az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem javítva az előző 701-750. helyen most a 651-700. kategóriában szerepel, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem pedig megőrizte 801-1000. helyezését.

A teljes lista ide kattintva elérhető.

Sajtóiroda – BZs

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ