Fizioterápia a XXI. században

2019. május 24. - 13:53
A rehabilitáció innovatív eszközeivel és módszereivel ismerkedhettek leendő és gyakorló gyógytornászok a X. Fizioterápiás Szakmai Napon, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán. A legújabb módszereket és berendezéseket a kar is beépíti képzésébe.

- Tízéves hagyomány már a Fizioterápiás Szakmai Nap a Népegészségügyi Kar életében. Ilyenkor a hallgatók és a már végzett gyógytornászok értesülhetnek a legmodernebb rehabilitációs eljárásokról, berendezésekről, amik ha a mindennapokban még nem is, de a kutatásban már megjelentek – hangsúlyozta köszöntőjében Zsuga Judit, a kar dékánja.

A technikai újítások a fizioterápia terén nemcsak a tornáztatásban segítenek, hanem a beteg állapotának felmérésében is. Az informatikai alapokon működő berendezésekkel mérhetővé válik, milyen mértékű változások történnek a kezelések hatására. A szakmai nap résztvevői a legújabb módszerek közül megismerhették például a teljes testen történő elektromos izomstimuláció, a Flossing-terápia és a pneumatikus technológia mechanizmusát is.

- Annak érdekében, hogy a technika új vívmányait a gyógytornász-hallgatók gyakorlati képzésébe beépíthessük, egy több mint 120 milliós fejlesztés keretében skill labort alakítunk ki a Fizioterápiás Tanszéken. A laborba olyan műszerek kerülnek, melyek az oktatáson túl a hallgatók és az oktatók tudományos munkáját is segítik. Ilyen például egy ultrahang-alapú készülék, amivel az izomrostok fejlődését, változását tudjuk majd követni, lesznek olyan gépeink, melyekkel be tudjuk állítani a különböző mozgástartományokat és szögsebességeket, lesz ultrahangos gerincvizsgálati mérőrendszerünk és olyan készülékünk, mely pneumatikus ellenállás alkalmazásával teszi lehetővé a tréning biztonságos végrehajtását – sorolta Veres-Balajti Ilona tanszékvezető.

Az innovatív eszközök mellett az újfajta mozgásformákról, többek között a pole fitness a cross training és a vibrációs tréning mozgásszervi sajátosságairól is képet kaphattak a X. Fizioterápiás Szakmai Nap résztvevői. A kar Hallgatói Önkormányzatának jóvoltából pedig általános állapotfelmérésen – vércukor-, véroxigén-, vérnyomás, koleszterinszint- és testzsírmérésen, valamint fitnesz-teszten és testtömegindex-meghatározáson – is részt vehettek.

 

Sajtóiroda - TH
 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ