Előrelépett a DE a QS-rangsorban

2018. október 31. - 09:34
Négy helyet javított pozícióján a Debreceni Egyetem, amely így a 31. helyet foglalja el a Quacquarelli Symonds (QS) rangsorán. A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő listát szerdán hozták nyilvánosságra.

Az előnyösebb megítélés az intézmény két erősségének, a külföldi hallgatók számának (17. hely), valamint az akadémiai tekintély elismerésének (31. hely) köszönhető. A 2019. évi rangsorban a Debreceni Egyetem a 31. helyen szerepel, ami azt jelenti, hogy 4 helyet sikerült javítani a tavalyi pozíción.

A 300 felsőoktatási intézményt értékelő rangsorban 10 indikátort súlyoznak a lista készítői: az akadémiai tekintély 30%, a munkáltatói elismertség 20%, az egyetemi kar/hallgatói arány 10%, a karra eső publikációk száma és a webes megjelenések száma 10-10%, a PhD-fokozattal rendelkezők száma, a publikációk idézettsége és a webes befolyás 5-5%, a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya pedig 2,5-2,5% súllyal esik latba.

A világranglistával ellentétben ez a szűkebb rangsor objektívebben tükrözi a fejlődő országok egyetemeinek teljesítményét, hiszen ebben az összesítésben nem szerepelnek sem az amerikai, sem pedig az angol egyetemek, a források tekintetében pedig hasonló lehetőségekkel rendelkező felsőoktatási intézmények mutatóit mérik össze.

A rangsort két oroszintézmény, a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem és a Novoszibirszki Állami Egyetem vezeti, a dobogó harmadik helye a csehországi Prágai Károly Egyetemé. Magyarországról összesen 11 egyetem került fel a listára, az első negyven között négy magyar intézmény található, a Debreceni Egyetem az élmezőnybe a 31. helyet szerezte meg.

A teljes lista:
Rangsor 2019 https://www.topuniversities.com/university-rankings/eeca-rankings/2019
Debreceni Egyetem 2019 https://www.topuniversities.com/universities/university-debrecen#890390


Sajtóiroda – BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ